Už jste navštívili některý z přírodních divů Austrálie? Udělejte si výlet do Severního teritoria a navštivte nejstarší australský národní park. Národní park Kakadu je považován za přírodní div Austrálie, takže by rozhodně neměl chybět na vašem itineráři.

V roce 1981 byl tento park zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO, kde najdete třeba i Velký bariérový útes, prales Daintree nebo Národní park Uluru. O dva roky dříve, tedy v roce 1979, byl založen nejstarší národní park v Austrálii, který se nazývá Královský národní park (Royal National Park).

Lokace

Národní park Kakadu leží v severní části Austrálie. Najdete ho zhruba 200 kilometrů od australského města Darwin. V parku se střídají dvě sezóny – suchá a deštivá, ve které se park mění v bažiny a močály. V deštivém období zde prší téměř každý den. Stoupají tudíž i hladiny řek, které se vylévají z koryt, a tím zaplavují oblasti, ze kterých se stanou mokřiny. V tomto období jsou některé části parku úplně uzavřeny.

Park zaujímá plochu 19 804 km², se kterou získal první pozici ve velikosti australských suchozemských parků. Touto rozlohou se také řadí k největším parkům světa. Jeho velikost zaujímá jednu třetinu velikosti Tasmánie, která je známá svým vyhlídkovým místem na Wineglass Bay.

Stručná historie

Lidé tuto oblast začali osídlovat pravděpodobně před 40 000 lety. Na skalních útvarech můžete narazit na malované pozůstatky, které zde zanechalo původní obyvatelstvo Austrálie. Obrázky zobrazují obřady, společenské shromažďování a lovení zvěře. Nejstarší z nich je datován až do doby ledové.

Park není pojmenován po významné osobnosti ani události, ale podle špatné výslovnosti jednoho ze slov původních obyvatel. Ze slova Gagudju tak vzniklo slovo Kakadu. I dnes se zde můžete s původním obyvatelstvem v parku setkat.

Fauna a flóra

Národní park Kakadu disponuje pestrostí ekosystémů. V této oblasti naleznete velké množství rozličných rostlinných i zvířecích druhů. Kromě jiného zde můžete narazit také na útesy, které dosahují výšky až 300 metrů. Ve zdejší přírodě se vyskytuje 1 600 rostlinných druhů, 10 000 druhů hmyzu a desítky různých ptačích či savčích druhů.

Ve vodách se můžete setkat s obřími rybami Barramundi nebo mořskými i sladkovodními krokodýly. Část Severního teritoria je oblastí s nejhustším výskytem krokodýla mořského na světě. Z netradičních zvířat se zde setkáte třeba s agamou límcovou, papouškem kakadu nebo varanem.

národni park Kakadu - krokodýl

Kde se ubytovat

Jak jsme již uvedli výše, národní park Kakadu se nachází nedaleko od Darwinu. Je tu tedy varianta zabalit si pořádnou svačinu, na celý den se vydat do poklidné přírody a večer se vrátit zpět do Darwinu.

Pokud si však chcete užít pár klidných dnů v přírodě, ubytování jistě najdete. Možnosti ubytování jsou zde pro všechny. Od kempů, přes hostely, motely až po luxusní hotely. Pro vyhledávání ubytování můžete zkusit třeba Airbnb nebo Booking. Mnozí turisté si své ubytování hledají ve městě Jabiru, které se nachází u hranic parku.

Místa k navštívení

V oblasti národního parku Kakadu narazíte na informační centra Bowali Visitor Centre nebo Warradjan Aboriginal Culture Centre, ve kterých se setkáte s nástroji a uměním, které vytvářeli samotní Aboriginci. Probíhají zde také workshopy od Aboriginských umělců. Obě centra vám poskytnou potřebné informace. Můžete si zde zakoupit suvenýr a malé občerstvení.

Gunlom Falls Pool – Přírodní infinity pool vám umožní kochat se přírodou přímo z ochlazujícího průzračného bazénku. Někteří turisté si s sebou berou i potápěčské brýle, aby prozkoumali i rybičky žijící pod hladinou tohoto přírodního bazénu. V blízkosti uvidíte také malý vodopád.

Jim Jim Falls – K vodopádům se dostanete procházkou, která zahrnuje dvoukilometrový okruh. Po cestě se můžete vykoupat na některé z „pláží“. V období sucha vodopád vysychá.

Mamukala Wetlands – Skvělé místo pro pozorování ptačího života. Při troše štěstí zde můžete zahlédnout i krokodýly.

národní park Kakadu-wetlands

Moline Falls and Rockhole – Místo s názvem Moline nabízí nepříliš navštěvovaný vodopád a místo vhodné pro koupání.

Nourlangie Rock (Burrunggui) – Na další historické malby můžete narazit na skláe Nourlangie neboli Burrunggui. Místo si projdete v rámci okruhu, který je dlouhý 1,5 kilometru.

Plavba po Yellow River – Romantická plavba po řece, při které můžete zahlédnout krokodýly a různé druhy vodních ptáků. Vyjížďka při východu a západu slunce nabízí ještě hezčí a kouzelnější pohledy na krajinu kolem.

Twin Falls Gorge – Vodopád vysoký 150 metrů můžete pozorovat třeba při vašem pikniku.

Ubirr – Na skále Ubirr narazíte na zachovalé malůvky od původního australského obyvatelstva. Nezapomeňte navštívit také Ubirr Lookout, ze kterého se vám naskytne úžasný výhled na okolí při západu slunce.

Líbil se Ti článek?