Víza do Austrálie

víza do austrálie

Vítejte v průvodci, který vám dá ucelený přehled o možnostech získání víz do Austrálie. Představíme vám různé typy víz, jak žádat o víza do Austrálie, jaká se platí cena za žádost a udělení a samozřejmě jaké všechny podmínky musíte splnit pro udělení víz.

Pro vstup do Austrálie jako občané České republiky  vždy potřebujete vízum.

Celý obsah

Víza do Austrálie – základní typy

Austrálie nabízí více jak 100 typů víz. Každé vízum dovoluje buď dočasný pobyt (temporary vízum) anebo trvalý pobyt (permanent vízum).

Každé vízum má také zákonem určený práva držitele (např. kolik hodin můžete legálně pracovat, studovat, v jaké době musíte opustit Austrálii, atd.). Více na stránce Práce v Austrálii.

Detailním popisem základních typů víz se věnujeme níže.

Jak žádat o víza do Austrálie?

  • Přes internet
  • Skrze cestovní kancelář v ČR
  • Prostřednictvím australského velvyslanectví
  • Skrze migračního agenta

Detailní rozbor všech možností žádostí je níže či je uveden u podtypu víza.

Víza do Austrálie cena

Jedna z nejčastějších otázek k vízům do Austrálie se točí kolem ceny. Kolikže zaplatíte za vízum?

Cena víza do Austrálie nelze obecně stanovit, protože existuje celá řada víz. Některá víza jsou bez poplatků, za jiná je nutné uhradit poplatek. Většinou se jedná o desítky australských dolarů.

Pokud si budete zařizovat vízum online a sami, snížíte poplatky na minimum. V případě zařizování víza od agentur či migračních agentů očekávejte poplatky za podání žádosti. V některých případech je však velmi doporučené podávat žádosti o víza skrze cestovní kanceláře či migrační agenty.

Turistická víza do Austrálie

Název turistická víza do Austrálie je pouze pracovní, neboť se ve skutečnosti jedná o víza za účelem krátkodobých turistických a obchodních cest.

Pro turistickou cestu do Austrálie doporučujeme cestovní pojištění. Využijte slevového kuponu 50% na pojištění do AXA na naši stránce Užitečné odkazy.

Turistická víza a obchodní víza lze získat

  • Pomocí vízového systému eVisitors
  • Pomocí vízového systému Visitor víza subclass 600 (náhrada za dnes již zrušený program víza e676)

Systém Electronic Travel Authority (ETA), který je k dispozici na oficiálních stránkách australského imigračního úřadu se nevztahuje na občany České republiky.

Cena turistického víza do austrálie

Cenu turistického víza zjistíte na oficiálních stránkách při podávání žádosti. V různých programech se totiž liší. Některá turistická víza jsou zdarma bez poplatku, pro delší pobyty jsou cestovní pobyty už vízově zpoplatněny.

1) Vízový systém eVisitors

Pokud vaše turistická či obchodní cesta nepřesáhne 3 měsíce, využijte systém eVisitors. Jedná se o víza, která využijete ve většině případů, kdy plánujete strávit dovolenou v Austrálii.

Podmínky pro eVisitors

  • Turistický či obchodní účel cesty do Austrálie
  • Podání žádosti mimo Austrálii
  • Doložení čistého trestního rejstříku
  • Žadatel netrpí tuberkulózou

Víza eVisitors dávají možnost navštěvovat Austrálii během 1 roku, přičemž každý jeden pobyt nesmí přesáhnout 3 měsíce.

S vízem eVisitors nesmíte pracovat. Studovat můžete po dobu maximálně 3 měsíců.

Žádost o vízum eVisitors je vyřízena obvykle během několika hodin a na e-mailu ji obdržíte do druhého dne.

Kde oficiální žádost a formulář vyplnit spolu s dalšími náležitostmi píšeme podrobně na stránce eVisitor víza 651.

2) Vízový systém Visitor víza e600

Pokud váš plánovaný pobyt má přesáhnout 3 měsíce, využijte vízového programu Visitor vísa 600 (obdoba dříve platného programu cestovních víz e676). Vísitor víza subclass 600 jsou udělovány pro turistické či obchodní pobyty v maximální délce 12 měsíců.

Podmínky pro udělení víz e600

  • Turistický či obchodní účel cesty do Austrálie
  • Podání žádosti mimo Austrálii, ale také na území Austrálie
  • Doložení dostatku finančních prostředků na pobyt
  • Doložení čistého trestního rejstříku
  • Dobrý zdravotní stav

Žadatelé mladší 18 let mohou být požádání o předložení notářsky ověřeného rodného listu, souhlasu rodičů a kopie cestovního pasu či občanského průkazu rodičů.

Od žadatelů starších 70 let bývá často požadováno potvrzení od smluvního lékaře a doložení pojištění léčebných výloh.

Kde víza podat, jaké jsou poplatky a jak vyplnit formulář najdete na stránce Cestovní Visitor víza 600.

Studentská víza do Austrálie

Studentská víza do Austrálie představují pro Čechy jedinečnou možnost, jak vycestovat a dlouhodobě žít v Austrálii. Často je to první meta při dlouhodobém plánu o trvalý pobyt či emegraci do Austrálie.

Pokud plánujete studium angličtiny na jazykové škole, bude pro vás vhodné studentské vízum.

Protože Austrálie nenabízí pro ČR program Working holiday či jiné snadno dostupná pracovní víza, studentská víza jsou jednou z nejžádanějších typů víz do Austrálie.

Na studentské vízum můžete také legálně pracovat. Práce je však omezená co do počtu hodin.

Žádost o studentské vízum však není jednoduchá a způsob podání záleží na mnoha individuálních aspektech. Z toho důvodu obecně doporučujeme vyřizovat žádosti o studentská víza skrze specializované cestovní kanceláře či akreditované migrační agenty v Austrálii (viz níže).

Řada agentur navíc nevybírá žádné poplatky za zpracování žádosti. První schůzky jsou samozřejmě nezávazné a bezplatné. Přesto se nejprve podívejte na stránku studentské vízum do Austrálie, kde zjistíte všechny požadavky a nejčastější otázky zájemců o studium.

Poddruhem studentských víz jsou tzv. partnerská víza. Ty jsou určena pro manžele a partnery (pár žijící spolu minimálně 1 rok) a umožňují jim získat snadno pracovní povolení. Více o podmínkách a žádosti na samostatné stránce Partnerská víza do Austrálie.

Pracovní víza do Austrálie

Získání pracovních víz do Austrálie není pro České občany vůbec jednoduché. Nicméně doporučujeme vyřízení pracovních víz skrze specializovanou cestovní kancelář či migračního agenta. Pokud máte kontakt přímo na australského zaměstnavatele, pak můžete o pracovní víza zažádat prostřednictvím něho. Jedná se o tzv. sponzorship – Temporary Work víza, známé také jako Skilled víza. Výhodou je možnost neomezeně pracovat v Austrálii bez nutnosti studia. Vízum navíc dostáváte až na 4 roky a v některých případech můžete zažádat i o trvalý pobyt v Austrálii. Pokud vás láká emigrace, pak si přečtěte detailní podmínky, jak získat pracovní víza do Austrálie.

Work and Holiday vízum do Austrálie

 

Občané České republiky mohou poprvé v roce 2018 zažádat o víza Work and Holiday. Mezi českou a australskou stranou došlo po několika letech vyjednávání k dohodě a 1. března 2018 se otevírá kvóta pro 500 uchazečů. Přečtěte si, jak podat žádost o Work and Holiday víza.

Víza Work and Holiday si však nepleťte s vízem Working holiday. Program Working holiday není pro Českou republiku stále otevřen. Využít můžete alternativu, tedy working holiday víza na Nový Zéland (kvóta se otevírá jednou ročně), případně program Working holiday Kanada či můžete na pracovní prázdniny vyjet do USA (Work and Travel).

Tranzitní víza do Austrálie

Tranzitní víza do Austrálie se pro občany České republiky nevyžadují za splnění následujících podmínek:

  • Délka pobytu v tranzitním prostoru letiště nepřekročí 8 hodin.
  • Máte zajištěnou letenku pro odlet z Austrálie.
  • Máte doklady požadované pro vstup do cílové země.
  • Nesmíte opustit tranzitní prostor letiště.

Tranzitní vízum je vyžadovano pokud není splněna byť jen jedna podmínka. Pokud máte v Austrálii navazující let s odletem více jak 8 hodin na mezipřistání, pak je nutné mít tranzitní vízum.

Tranzitní víza opravňují k pobytu v Austrálii po dobu nepřesahující 72 hodin.

Tranzitní víza jsou zdarma, bez jakéhokoli poplatku.

Dle dostupných informací není možné aktuálně žádat o tranzitní víza online. Stáhněte si formulář č. 876 a vyplněný jej podejte na australském velvyslanectví či konzulátu.

Jak podat vízovou žádost do Austrálie?

1) Podání žádosti o víza přes internet

Víza do Austrálie lze ve většině případů vyřídit přes internet online. Víza lze přes internet také prodloužit, a to ze zahraničí (nemusíte být v České republice).

Nezapomeňte, že žádost o Work and Holiday vízum posíláte poštou, nikoli elektronicky.

Typy australských víz, které můžete jako občané České republiky získat najdete na stránkách australského Ministerstva imigrace a občanství (Department of Immigration and Citizenship). V sekci Visa&Imigration najdete také všechny požadavky pro udělení konkrétního víza.

Stačí vyplnit příslušný online dotazník a vyčkat na souhlas k udělení víz do Austrálie. Některá víza jsou zatíženy poplatkem, které lze uhradit kreditní či debetní kartou.

Elektronická žádost o víza skrze  je většinou zpracována během několika hodin a udělení víza jste informování e-mailem.

Pokud si nevíte rady, které vízum potřebujete do Austrálie, využijte vízového průvodce v angličtině, který vás nasměruje na vhodný typ víza.

Prostřednictvím internetu lze žádat:

  • Turistická víza
  • Studentská víza
  • Pracovní víza
  • Žádost o trvalý pobyt

Zhlédněte krátké video o tom, jak žádat o víza online.

2) Podání žádosti o víza skrze cestovní kancelář

Žádost o víza do Austrálie můžete podat skrze cestovní kanceláře, které Ministerstvo imigrace a občanství zmocnilo k přijímání žádostí o australská víza. Jedná se konkrétně o tyto cestovní kanceláře:

Praha

  • ESO Travel s.r.o. www.esotravel.cz
  • Čedok www.cedok.cz
  • Condor CS s.r.o. www.condor.cz
  • Studyline s.r.o. www.studyline.cz
  • GTS International s.r.o. www.gtsint.cz
  • G8M8 – Great Mate www.g8m8.com
  • Orbix s.r.o www.orbix.cz
  • Asiana Spol s.r.o. www.vizovyservis.cz
  • Com-In www.com-in.cz

Brno

  • Alfa Agency s.r.o. www.alfa-agency.czDagmar Rotleková – Cestovní Kancelář
  • Dagmar Rotleková – Cestovní KancelářMontana Club s.r.o. www.montanaclub.cz
  • Montana Club s.r.o. www.montanaclub.czNatour
  • Natour Spol s.r.o. www.natour.cz
  • Student Agency www.studentagency.cz
  • Studymix s.r.o. www.studymix.cz

Frýdek Místek

  • CK Bemett www.bemett.cz

Ostrava

  • Energie s.r.o. www.australstudy.cz

Písek

  • Australia Online/SIS Cons. Pty Ltd www.australiaonline.cz

Uherské Hradiště

  • Natour Spol s.r.o. www.natour.cz

3) Podání žádosti o víza prostřednictvím australského velvyslanectví

Žádat o víza do Austrálie můžete také na australském velvyslanectví ve Vídni anebo na jiném zastupitelském úřadě Austrálie v jakékoli zemi.

Velvyslanectví Austrálie ve Vídni

  • Adresa: Mattiellstrasse 2-4, 1040 Wien
  • Telefon: +43(0)1-506740
  • Fax: +43(0)1-5041178
  • E-mail: austemb@aon.at
  • Web: www.australian-embassy.at

V případě, že budete zasílat žádost o vízum v papírové podobě, hradí se extra poplatek. U turitického víza se jedná např. o 75 AUD.

4) Podání žádosti o vízum prostřednictvím migračního agenta v Austrálii

O vízum do Austrálie můžete zažádat také pomocí akreditovaných migračních agentů. Jejich seznam najdete na stránkách Australského úřadu pro migrační agenty na levé straně pod Register of Agents.

Mezi česky mluvící akreditované migrační agenty patří např.:

  • Michal Šesták
  • Vlastimil (Patrick) Kolář
  • Jiří Mrkvánek
  • Marek Hrčka
  • Aleš Welter

Další užitečné informace

Řada informací, které se vyplatí vědět, pokud vás zajímají podmínky vstupu a pobytu v Austrálii.

Přihlašovací povinnost v Austrálii

Po příletu do Austrálie nemáte zvláštní přihlašovací povinnost ani registraci. Jako turisté po příletu vyplníte formulář Incoming Passanger Card.

Incoming Passanger Card

Na tomto krátkém formuláři vyplňujete kromě svých osobních údajů (jméno, datum a místo narození) také místo pobytu v Austrálii a plánovanou délku pobytu.

V případě, že nemáte žádný hotel či hostel zarezervovaný, nezapomeňte si napsat na papírek jakýkoli název nějakého hotelu spolu s jeho adresou. Napište jej do formuláře a v případě dotazů řekněte, že to je váš hotel.

Trvalý pobyt v Austrálii

Trvalý pobyt je první velký krok k emigraci do Austrálie. Existuje řada způsobů, jak získat trvalý pobyt v Austrálii. Základní informace najdete v tomto rozcestníku na oficiálních stránkách.

Australské velvyslanectví Praha

  • Adresa: Klimentská 1207/10, 110 00 Praha
  • Telefon: 296 578 350
  • Vedoucí úřadu Pan Petr VODVÁŘKA
  • Provozní hodiny úřadu: 09.00 – 12.00 /Po, Út, Čt/ 09.00 – 13.00 14.00 – 17.00 /St/
  • Email: prague@austrade.gov.au

Více informací najdete zde.

Nejčastější otázky a odpovědi k vízům

V této části budeme zodpovídat vaše nejčastější dotazy k žádostem o víza, podmínkách udělení a právech a povinnostech, která s konkrétním typem víz máte.

Mohu v Austrálii pracovat aniž bych u toho musel studovat?

Nejčastěji vyjíždění Češi do Austrálie na studentské vízum, u kterého mají dovolený určitý počet hodin práce. Nicméně lze zažádat o čistě pracovní vízum, které vám dovolí neomezeně pracovat. Tento typ víza se nazývá Skilled Vísa.

Nově můžeže využít také Work and Holiday víza do Austrálie.

Mohu odjet do Austrálie na turistické vízum a potom v Austrálii pracovat?

Ne, legálně to nelze. Turistické vízum neumožňuje legálně pracovat na území Austrálie. Jednalo by se o porušení podmínek z Vaší strany a australské úřady z toho mohou vyvodit nepříznivé důsledky.

Mám v Austrálii část rodiny nebo známé. Chtějí mi nabídnout sponzorství. Mohu pak být v Austrálii napořád a pracovat tam?

Australské pracovní vízum nelze získat pouze na základě toho, že máte v Austrálii známého nebo část rodiny či příbuzenstva. Ano, spozorství je jedna z podmínek, díky které lze získat pracovní víza a následně trvalý pobyt v Austrálii. Ale musíte splnit řadu dalších podmínek.

Mohu z Austrálie požádat o vízum na Nový Zéland? Jak složité to je?

Záleží o jaké vízum budete žádat. Občané ČR mají bezvízový vstup na Nový Zéland na maximálně 3 měsíce. O studentské či pracovní vízum byste museli zažádat s předstihem. Neváhejte navštívit pro bližší informace stránku víza na Nový Zéland.

Další dotazy k vízům? Kontaktujte nás

Chcete odcestovat do Austrálie a stále vám není něco jasné? Chcete získat víza do Austrálie a nevíte, jak na to? Zeptejte se, rádi vám poradíme 🙂

Víza do Austrálie
4.4 10 Hlasů