Když se řekne slovo Austrálie, mnohým z nás se jako první vybaví klokan. Místní lidé ho ale nepovažují za roztomilé zvíře tak jako my. Klokani dokáží být nebezpeční a v současné době přináší velký problém v podobě přemnožení. Nemají totiž přirozeného nepřítele. Australská příroda poskytuje domov padesáti milionům klokanů, což je dvakrát víc než počet obyvatel.

Tento australský symbol můžete zakoupit jako suvenýr v jakémkoliv turistickém obchodě. S reálnou verzí se můžete setkat v přírodních rezervacích nebo volné přírodě. Setkat se s ním můžete také v restauracích, kde se podává klokaní maso. Australská kuchyně ho nabízí třeba ve formě burgeru.

Klokan

Klokani, které si pravděpodobně představujete, řadíme do skupiny “klokanovatí”. Úzce spjati s touto skupinou jsou klokánkovatí. Liší se od sebe především velikostí. Jejich tělo dosahuje délky 50 cm a váha okolo čtyř kilogramů.

Wallaby není klokan

Lidé si mnohdy pletou klokana a tzv. wallaby. Viditelný rozdíl mezi nimi je v jejich velikosti a barvě. Wallaby je menší a zbarvený do světlejší barvy. U některých druhů se můžeme setkat i s více odstíny zbarvení. Zuby klokanů jsou uzpůsobeny zejména pro žvýkání trávy, zatímco wallaby mají zuby uzpůsobené pro požívání listů.

Život klokana

Jedná se o druhou největší čeleď vačnatců. Tito vačnatci se dožívají 9 až 18 let, někdy až 28 let. Ačkoliv dnes spíše škodí, dříve byli velmi užiteční. Pro australské původní obyvatelstvo představoval klokan hlavní zdroj potravy.

Výskyt

Klokan je endemit přirozeně žijící v Austrálii, Tasmánii a Nové Guineji. Žije v různých biomech. Mohou žít jak v pouštích, tak v deštných pralesech.

Jeden druh klokana – klokan rudokrký, byl uměle vysazený do severní Evropy. Na přelomu 19. a 20. století byl chován i v Čechách. V českých zoologických zahradách je nyní možné nelézt 10 různých druhů klokanů.

Vývoj klokana od mláděte k dospělosti

Samice klokanů mají dvě dělohy. Každá mý svou vlastní boční pochvu. Mládě při porodu prochází odděleným středním porodným kanálem. Porod u klokana obrovského nastává po 36 dnech. Novorozené klokáně je holé, slepé a nemá zadní končetiny. Pomocí drápků šplhá do matčina vaku, kde se přichytí mléčné bradavky. Ve vaku saje mléko. Mláděti se vytvoří zadní končetiny, začne vidět, uši se mu vzpřímí a naroste mu srst. Klokaní kapsa poskytuje mláděti bezpečí a potravu.

Kolem sedmého měsíce vystrčí hlavu z vaku a ochutná trávu. Leze do něj hlavou napřed, takže ve vaku musí udělat kotoul. V 1. roce se již pase s ostatními, neleze zpět do vaku. Do dvou let zůstává v úzké blízkosti matky.

klokan - mládě

Potrava

Klokani jsou býložravci. Tráva, byliny, výhonky, listy a lesní plody – to je přesně to, čím se klokani živí. Při zpracovávání potravy používají jen přední zuby. Po jejich opotřebení vypadnou a jsou nahrazeny jinými. Pokud již znovu nenarostou, znamená to, že z důvodu nemožnosti přijímat potravu, mohou zahynout.

Vzhled

Klokani mají relativně malou hlavu a velké uši. Pohybují se pomocí silných zadních končetin. Přední končetiny mají pět prstů a jsou používány pro příjem potravy. Důležitou součástí jejich těla je dlouhý ocas, který může dosáhnout délky jednoho metru. Používají ho k rovnováze a podpoře. Jejich váha se pohybuje mezi 0,5 – 90 kg.

Pohyb

Klokani se pohybují skoky a neobvyklou chůzí. Skáčou na zadních končetinách s ocasem ve vzduchu. Jeden skok může být dlouhý až 11 metrů a dosáhnout výšky tří metrů. Rychlost pohybu dosahuje 60 km/h. Druhým stylem pohybu je chůze “po pěti”. Ta vypadá tak, že jejich ocas a přední tlapy jsou na zemi a k pohybu dochází posouváním zadních a předních končetin. Zajímavostí je, že se nedokáží pohybovat pozpátku.

klokan - skok

Zvuky klokanů

Většina klokanů žijících v Austrálii jsou je velmi tichá. Nicméně některé druhy opravdu zvuky vydávají a to docela strašidelné. Mohou připomínat hekání, kašlání či štěkání. Zvuky vydávají samci zejména při boji o samici a samice při komunikaci s potomkem. Pro ty z vás, které zajímá, jak dělá klokan, doporučuji shlédnout následující video.

Druhy klokanů

Klokany rozřazujeme do 54 druhů. Mezi ně patří:

  • Klokan rudý – největší klokan na světě. Samci ve vzpřímeném postoji měří stejně jako dospělý muž a váží až 90 kg. Označení “rudý” získal klokan podle výměšku žláz, který si samci roztírají na hrudi.
  • Klokan parma – nejmenší klokan na světě. Jeho váha se pohybuje mezi 3-6 kg.
  • Kloikan quokka – malý zavalitý klokan vyskytující se v jihozápadní Austrálii.
  • Klokan uru, obrovský, rudokrký a další.