Australská kuchyně vás na cestách po tomto úchvatném kontinentu bude provázet na každém kroku. Jaké je jídlo v Austrálii a jaké jsou australské speciality? Čekají vás nezáživné pokrmy v rychlém stravování nebo se můžete těšit na úchvatný gurmánský zážitek?

Tak rozmanitý jako je samotný australský kontinent je i australská kuchyně. Ochutnat můžete od všechno trochu a určitě se nemusíte bát zkoušet i nové zajímavé chutě!

Smícháme celý svět a dostaneme australskou příchuť

Jídlo v Austrálii je ovlivněno vlnou přistěhovalců ze zahraničí už od dob prvních kolonizátorů. Stejně tak se do australské kuchyně míchá vliv tradičních jídel domorodých kmenů. Prvními osadníky byli Britové, a proto se australská kuchyně značně podobá té, kterou byste našli v Anglii. Vydala se však po své vlastní cestě a přimíchala si vlivy domorodých kmenů i místní suroviny.

Australská kuchyně dnes

Australané jsou velmi opatrní ohledně stravování. To, jak se starají o kvalitu surovin a jednotlivých produktů nám může být jen dobrým příkladem. Pokud se týká stravování dětí, dalo by se říci, že dodržování zásad zdravého stravování u dětí hraničí až s posedlostí. Jako návštěvník v zemi, budete z jejich pečlivosti jen těžit.

Nikdy se vám nestane, že byste si v obchodě vybrali něco, co nebude splňovat ty nejvyšší podmínky na jakost. Bez ohledu na to, zda sáhnete po zelenině, ovoci, rybách, mořských plodech nebo mase. Ano, jídlo v Austrálii je drahé, ale připravuje se z těch nejlepších surovin. Nejen v restauracích, ale i v domácnostech.

Oblíbené australské ryby

Zájem o co nejzdravější způsob života znamená, že se v jídelníčku velmi často objevují australské ryby. A proč ne? Určitě ochutnejte více druhů a vydejte se i na některé z místních tržišť. Jednak je nákup na tržišti levnější než v supermarketu, ale také vám vybranou rybu na několika místech rovnou připraví. Ráno v přístavu s čerstvou vonící dobrotou za šumění mořských vln nemůže být kouzelnější.

Oblíbené britské fish and chips objevíte v každé ulici. Rozhodně se do nich pusťte. Není to žádný rozmrazený polotovar osmažený ve fritéze v nevonícím oleji. Opět se jedná o čerstvé australské ryby a vybrat si můžete přímo na místě z několika druhů. Různě upravené mořské plody včetně chobotnic jsou také delikatesou a nabízí se v každé restauraci.

Jaké je národní jídlo Austrálie

Kdybyste se ptali místních na národní jídlo, asi by odpověď hledali jen stěží. Ani u nás nemůžeme říci, že je to vepřo knedlo zelo nebo řízek s bramborovým salátem. I zde však naleznete několik jídel, která jsou velmi oblíbená. Určitě jsou to lamb shanks.

Jehněčí nožičky pečené s fazolemi, mrkví, rajčaty a bazalkou. Jehněčí maso je v Austrálii velmi populární a dobře připravit jej umí nejen v restauracích, ale i v australských domácnostech.

Typické australské zvíře klokan na jídelníčku v restauracích bývá, ale nepatří mezi vyhledávané delikatesy. Má tužší maso, které je sice výživově hodnotné, nejedná se však přímo o pochoutku. Chutí se podobá zvěřině, maso je hodně prorostlé šlachami.

Pie na mnoho způsobů si můžete koupit v rychlém občerstvení a připravují si jej i doma. Slaný koláč se dá připravit různě, oblíbenou náplní jsou játra, ledvinky nebo hovězí.

Mini slovník oblíbených australských jídel:

  • Corned beef – naložené hovězí, pomalu vařené, servíruje se s bramborovou kaší.
  • Damper – chleba pečený bez droždí.
  • Dort Pavlova – oblíbená sladkost, podobné těsto jako na naše pusinky, přelívá se ovocem.
  • Lamingtons – velmi oblíbené sladkosti, piškotové těsto s čokoládou a kokosem.
  • Surf´n´turf – salát s mořskými plody a masem.
  • Anzac Biscuits – sušenky s kokosovou příchutí.

Grilování provoní každou pláž

Povídání o tom, co se jí v Austrálii by nebylo úplné, kdybychom nezmínili grilování. Barbecue je všudypřítomné. Nenašli byste rodinný dům, který na zahraně nemá gril a nenašli byste pláž, kde si gril nemůžete pronajmout. Díky stále krásnému počasí je grilování něco, čemu se obyvatelé Austrálie rádi věnují po práci, o víkendech, při výletech a kempování. 

Restaurace v Austrálii

Nabídka restaurací v Austrálii je stejně pestrá, jako Austrálie samotná. V mnoha z nich můžete ochutnat australské speciality, ostatní vaří podle některé zahraniční kuchyně. Desítky restaurací nejrůznějšího zaměření minete při procházkách v každé ulici většího města.

Samozřejmostí jsou thajské, indické, čínské, řecké, italské i japonské. Potkáte i několik českých restaurací a na menu nechybí ani náš oblíbený smažák. Bude to jistě ten nejdražší smažák, který kdy v životě ochutnáte.

Zážitek pro pokročilé gurmány

Kdo má odvahu, může zkusit k snídani toust s vegemite. Je to pokrm, na který se budete muset předem připravit a první kousnutí vám na tváři vykouzlí nehezký výraz. Podobně je to však s prvním kousnutím do olivy, i ta si vás musí získat a je třeba jí dát šanci. Je jen málo jídel s takto neotřelou chutí, jako právě vegemite. 

Pivo a víno k dobrému jídlu patří

Vyhlášené je australské víno. Informace, že Austrálie je jedním z největších producentů a vývozců vína na světě, bude možná pro některé novinkou. Australská vína se dovážejí i do zemí jako jsou Francie, Itálie a Španělsko, které vlastnímu pěstování vín věnují velkou péči. Australská vína jim zachutnala a zachutnají i vám.

Do některé z vinic se můžete zajet i podívat. Součástí prohlídky je vždy i degustace.

 Vinařské oblasti:

  • Hunter Halley,
  • Barossa Valley,
  • Queensland,
  • Tasmánie.

V Austrálii je velmi oblíbené i pití piva. Svou značku má každý ze svazových států. V obchodech jsou na výběr piva australská i světová.

Mezi populární nealkoholické nápoje patří samozřejmě čaj a káva. Teplé podnebí však staví pití běžné vody na stupně vítězů. K dostání jsou i šťávy z čerstvého ovoce. Zkuste mangovou!

4.5/5 - (2 votes)