Víza na Nový Zéland

víza na Nový Zéland

Velkou výhodou je bezvízový vstup na Nový Zéland pro české občany, kteří chtějí jet na NZ na dobu kratší než 3 měsíce (90 dnů). Pokud je váš plánovaný pobyt delší, musíte zažádat o turistická víza. Češi si ale mohou zvolit studijní čí pracovní pobyt a následně budou žádat o studijní či pracovní víza na Nový Zéland. Přestože nejoblíbenějším typem víza je Working Holiday, existuje několik možností, jak dlouhodobě zůstat na Novém Zélnadu, studovat zde, pracovat a třeba i trvale emigrovat.

Typy víz na Nový Zéland

Nový Zéland je pro Čechy velmi atraktivní destinací a velkou výhodou je i to, že dohody dávají českým občanům možnost zahraničního studia i pracovního povolení na Novém Zélandu.

  • Turistické vízum
  • Studentské vízum
  • Pracovní vízum
  • Working Holiday vízum

Turistické vízum na Nový Zéland

Pro krátkodobý pobyt na Novém Zélandu nejsou potřeba jakákoli víza. Občané České republiky mají bezvízový styk na pobyt do 90 dnů. Pokud budete chtít zůstat na NZ déle než 90 dnů, musíte si zařídit turistická víza.

Podívejte se, jak zažádat o víza na Nový Zéland online.

Bezproblémový vstup na Nový Zéland

Co potřebujete pro bezproblémový vstup na Nový Zéland:

  • Vyplněnou vstupní kartu (dostanete k vyplnění v letadle)
  • Zpáteční letenku s odletem do 90 dnů
  • Doklad o finančním krytí (1000 NZD za každý měsíc pobytu, doložte ideálně potvrzeným výpisem z bankovního účtu z banky, print screen z internetovéhé bankovnictví nestačí)
  • Itinerář plánované cesty

Pozor na dovoz zakázaných předmětů (např. živočišné či rostlinné produkty).

Prodloužení bezvízového pobytu na Novém Zélandu

Požadavky pro prodloužení pobytu na NZ

  • Vyplněný formulář a vaše aktuální fotografie
  • Doložení důvodu proč prodlužujete pobyt (potvrzení z novozélandské školy, itinerář plánovaného cestování, atd.)
  • Doklad o finančním zabezpečení (minimálně 1000 NZD za každý měsíc)
  • Zpáteční letenku z Nového Zélandu (datum odletu musí odpovídat s plánovaným prodloužením pobytu)

Písemnou žádost o prodloužení včetně všech dokumentů víz zasílejte na imigrační úřad:

Immigration New Zealand, Level 5, HSBC Tower, 1 Queen Street, Auckland, NEW ZEALAND

Více informací najdete také na oficiálních webových stránkách imigračního úřadu Nového Zélandu.

Studentská víza na Nový Zéland

Studentské vízum je vhodné pro zájemce o studium na Novém Zélandu, které je delší než 3 měsíce.

Proč studovat na NZ

  • Spolu se studentským vízem získáváte i pracovní povolení na NZ.
  • Pokud studujete na Novém Zélnadu alespoň 14 týdnů, můžete legálně pracovat až 20 hodin týdně.
  • Po skončení vybraného kurzu získáváte 1 měsíc, kdy můžete cestovat či neomezeně pracovat.
  • Pokud se student zapíše na delší kurz než 1 rok, má možnost pracovat neomezeně během prázdnin.

Průměrné výdělky českých studentů na Novém Zélandu se pobyují okolo 15 – 18 NZD.

Jak získat studentské vízum

  • Vyplněný formulář o žádosti o vízum (online)
  • Platný cestovní pas (biometrický pas) s platností alespoň jeden den po plánovaném odletu
  • Naskenovaná fotografie (pasový formát foto)
  • Zaplacení poplatku (270 NZD, poplatek je nevratný i v případě zamítnutí žádosti)
  • Doklad o finančním krytí
  • Potvrzení o přijetí ke studiu a zaplacení školného (dodá agentura či přímo škola)

Rozhodnutí o výsledku žádosti o studentské vízum je v rukou imigračního úřadu. S podáním žádosti pomáhají české agentury, které dokáží zajistit i výhodnější ceny než na oficiálních stránkách novozélandských škol.

Pracovní vízum na Nový Zéland

Pokud chcete na Novém Zélandu neomezeně pracovat a nedostali jste Working Holiday vízum, pak musíte žádat o pracovní víza. Získat pracovní vízum na Nový Zéland není pro české občany aktuálně jednoduché. Připravte se na dokládání celé řady dokumentů, které vyžaduje dlouhou přípravu.

Temporary Work

Pracovní povolení v rámci kategorie Temporary Work je jeden z nejsnazších způsobů, jak získat pracovní vízum. Na druhou stranu je tato kategorie pracovních víz velmi omezená.

Jedním z požadavků je, že musíte mít konkrétní pracovní nabídku od novozélandského zaměstnavatele a musíte jet na konkrétní pracovní událost (např. veletrh).

Dalším požadavkem je studium na Novém Zélandu či připojení se k partnerovi na NZ.

Recognised Seasonal Employer Policy (RSE)

Pracovní povolení RSE umožňuje pracovat na Novém Zélnadu v oblastech vinařství a zahradničení.

Požadavky pro pracovní povolení RSE

  • Věk 18 let a více
  • Konkrétní nabídka na pracovní pozici od novozélandského zaměstnavatele
  • Zdravotní požadavky
  • Motivační dopis
  • Zdravotní pojištění na celou dobu pobytu

V době podání žádosti o vízum se uchazeč musí nacházet mimo území NZ.

Poplatek za projednání žádosti je 200 NZD.

Supplementary Seasonal Employment (SSE) Work Policy

Pracovní povolení SSE má tu výhodu, že může být uděleno žadatelům, kteří už na území Nového Zélandu jsou. Pracovní vízum se uděluje maximálně na 6 měsíců.

Požadavky pro pracovní povolení SSE

  • Věk 18 let a více
  • Zdravotní požadavky
  • Motivační dopis

O pracovní povolení SSE nemůžete zažádat

Pokud jste už jednou SSE či Transitioning to Recognised Seasonal Employer (TRSE) získali

Pokud jste obdrželi v rámci současného pobytu na Novém Zélandu jiné pracovní povolení či Working Holiday víza.

Working holiday vízum na Nový Zéland

WH víza na Nový Zéland jsou jedinečnou příležitostí, jak dlouhodobě žít na NZ, legálně pracovat a cestovat po dobu 1 roku. Jedná se o pracovní víza, která mají tu nejjednodušší administrativu.

Working holiday víza na Nový Zéland můžete získat jen jednou za život. WH vízum je platné 12 měsíců od vstupu na NZ.

Pokud vízum získáte, máte 12 měsíců na to, abyste vstupili na Nový Zélnad, jinak vízum propadne.

Občané České republiky, bezdětní ve věku 18 – 35 let mohou o working holiday víza zažádat. Je důležité podat přihlášku včas, protože je stanovena kvóta 1000 uchazečů ročně.

Kvóta na Working holiday víza na Nový Zéland pro rok 2017 byla vyčerpaná. Další žádosti budou možné až v roce 2018 (pravděpodobně v březnu).

Můžete zkusit Working Holiday v Kanadě anebo vízum do Austrálie.

Víza na Nový Zéland
4.7 3 Hlasů