Studentská víza do Austrálie

Jazykové kurzy Austrálie

Studentská víza potřebujete, pokud budete v Austrálii studovat delší dobu než 3 měsíce. V tomto příspěvku shrneme všechny důležité informace, které byste měli vědět před tím, než o studentské vízum a vůbec studium v Austrálii budete žádat.

Na jak dlouho je studentské vízum uděleno?

Délka studentského víza je stanovena individuálně, a to od délky zvoleného kurzu. Obvykle se vízum vydává 3-4 měsíce před plánovaným začátkem kurzu/školy. To znamená, že můžete přijet do Austrálie už několik měsíců před tím, než začnete oficiálně studovat. To je ten nejlepší čas na zabydlení se a poznání okolí.

Pokud si zvolíte studium v Austrálii na 10 měsíců a méně, platnost víza skončí 1 měsíců po ukončení kurzu/školy.

V případě, že budete v Austrálii studovat déle jak 10 měsíců, vízum platí 2 měsíce po dokončení kurzu/školy.

Pozor na uvedenou platnost víza

Výše uvedené berte prosím jako obecné informace, platnost svého studentského víza si vždy pečlivě ověřujte. Datum konce platnosti víza najdete v oznámení Visa Grant Notice, a to konkrétně v kolonce Expiry day nebo Stay period.

Platnost víza si můžete ověřit také online.

Kolik stojí studentské vízum?

Poplatek za studentské vízum je stanoven australskými imigračními úřady na 550 AUD. Od 1. července 2017 bude poplatek zvýšena na 560 AUD. Pokud budete organizovat svůj studentský pobyt s agenturou, přesvědčte se, že hrazené poplatky odpovídají této ceně.

Jak dlouho trvá vyřízení víza?

Délka vyřizování studentského víza pro České občany je velmi individuální. Rozdílná délka a zkušenosti jsou způsobené různým přístupem žadatelů. Spíše záleží na rychosti, s jakou si dokážete vybrat školu a konkrétní kurz a zaplatit školné.

O studentské vízum můžete žádat až ve chvíli, kdy máte zaplacené školné.

Pokud budete (vy anebo agentura) žádat o vízum on-line formou, má australská ambasáda čas na vyřízení až 3 měsíce. Dle zkušeností Čechů, kteří vyrazili na studentský pobyt do Austrálie, dochází k vyřízení během 4 týdnů.

Doporučujeme však řešit vízovou organizaci 3 měsíce před plánovaným odletem. Letenku do Austrálie nedoporučujeme rezervovat před udělením víz.

Výhody studentských víz

Mezi velkou výhodu australských studentských víz patří možnost odcestovat mimo Austrálii a opětovně se vrátit. Můžete si tak tzv. odskočit na dovolenou anebo se během vánočních svátků podívat domů za rodinou. Pamatujte však, že musíte zároveň dodržovat své povinnosti (viz níže).

Studentské vízum umožňuje legálně pracovat. Sice jste při denním studium limitováni, avšak i tak je skvělé, že australské orgány dovolují zahraničním studentům přivydělat si v průběhu studia. Požadavkům a omezení se věnujeme níže na stránce.

Povinnosti držitelů studentských víz

Jakmile obdržíte australská studentská víza, nezískáváte jen práva (studovat, pracovat, cestovat, atd.), ale máte současně i řadu povinností.

  • Při studiu jazykového či oborového kurzu je stanovena 80% minimální docházka do školy.
  • Povinnost nahlásit škole změnu bydliště v Austrálii.
  • Dostatečné finanční krytí.
  • Zdravotní pojištění OSHC pro celou dobu pobytu.
  • Respektovat limitovanou dobu práce, tj. 40 hodin za 2 týdny v době školy.

Studium a práce v Austrálii

Při studiu jazykového kurzu či oborového kurzu jste se studentskými vízy pracovně trochu limitováni. V zásadě pracovat můžete, ale musíte splňovat tyto 3 požadavky:

  • Pracovat můžete až od nástupu do školy.
  • Maximálně smíte pracovat 40 hodin za 2 týdny.
  • Během prázdnin a po skončení školy můžete pracovat neomezeně.

Důležité je tedy pamatovat na to, že přestože smíte do Austrálie odcestovat několik měsíců před nástupem do školy, tak ale nesmíte v tuto dobu pracovat.

Jakmile navštěvujete denní studium jazykového či oborového kurzu, můžete legálně pracovat jen 40 hodin za 2 týdny. Jedná se o tzv. poloviční úvazek.

Během prázdnin školy či po skončení kurzu můžete pracovat neomezeně. Samozřejmě musíte respektovat platnost víza a včas opustit Austrálii či si víza prodloužit.

Obecně počítejte, že v Austrálii je minimální mzda 17 AUD.

Pokud působíte v oblasti IT či manuálních prací, řadu studentů využívá možnosti podnikání v Austrálii. Podnikat můžete i se studentskými vízy, registrace je snadná a navíc online.

Daně v Austrálii

Z oficiálních příjmů, které máte v Austrálii, musíte zaplatit daň. Její výše je odlišná pro nerezidenty a rezidenty. Pokud budete studovat v Austrálii kratší dobu než 6 měsíců, budete považovaní za nerezidenta a budete platit vyšší daně. Řada Čechů tak doporučuje naplánovat si studium delší jak 6 měsíců, aby se stali tzv. rezidenty a byli zařazeni v jiné daňové kategorii (a budete platit nižší daně).

Nejčastější otázky spojené se studiem

Plánuji studovat v Austrálii 1 měsíc a pak chci 1 měsíc cestovat. Potřebuji k tomu studentská víza?

Pokud plánujete studovat v Austrálii kratší dobu než 3 měsíce, pak nepotřebujete studentská víza. Stačí, když si zajistíte turistické vízum.

Je možné si prodloužit studentská víza?

Ano, studium v Austrálii lze prodloužit. Stačí si zaplatit školné za další studium (stejné či jiné školy, na tom nezáleží) a následně zažádat o prodloužení studentského víza. Organizovat prodlužování víz doporučujeme přibližně 2 měsíce před vypršením stávajících víz.

Nejsem student v České republice, mohu přesto zažádat o studentská víza v Austrálii?

Studentská víza nejsou v Austrálii nijak limitována věkem ani studentským statutem. Můžete tedy o ně zažádat, přestože nejste v ČR studentem. Studium v ČR není požadavkem pro australskou ambasádu při udělování víz.

Jsem mladší 18 let, mohu žádat o studentská víza?

Ano, můžete. Protože však nejste plnoletí, bude procedura a dokládání papírových formulářů o trochu složitější.

Pro zájemce o studium v Austrálii

Zahrahniční studium v Austrálii nabízí nejen kvalifikované kurzy a vysokou úroveň vzdělání, ale současně širokou škálu mimoškolských aktivit, které vás osobnostně velmi obohatí. Žádost o studentská víza je potřeba připravovat důkladně a především v dostatečném časovém předstihu před vaším odletem do Austrálie. Zájemcům rádi doporučíme další kroky.

Vaše jméno

Váš e-mail

Vaše zpráva

Studentská víza do Austrálie
5 1 Hlasů